Wespen bestrijden

Wanneer de zomer is aangebroken en het zonnetje begint te schijnen, willen we niets liever dan lekker buiten van het weer genieten. Wespen gooien echter roet in het eten. Languit op de tuinstoel met een glas limonade kun je met een wespennest in de buurt wel vergeten. Wespen bestrijden wordt een prioriteit.

Wespen zijn niet alleen irritant. Ze kunnen ook, met name rondom kinderen en huisdieren, gevaarlijk zijn. Wespen hebben de neiging om hun territorium hardnekkig en agressief te verdedigen.

Waar kun je een wespennest aan herkennen?

Wespen bestrijden begint met het vinden van het nest. Wanneer je het wespennest verwijdert, zullen de wespen ook verdwijnen.

De meest voorkomende wesp in Nederland en Belgiƫ is de papierwesp (Vespinae). De naam van de wesp is een verwijzing naar het uiterlijk van het nest. Een wespennest van deze soort lijkt namelijk alsof het van papier is gemaakt. Het daadwerkelijke nest is vervaardigd van houtvezels welke in zeer dunne lagen worden aangebracht.

Wespennesten kunnen overal rond het huis worden aangetroffen. Wespen kiezen er veelal voor om hun nesten aan te leggen in een plek die beschut is.

Wespennesten zijn te vinden in of tussen:

  • Spouwmuren
  • Daken
  • Zolders
  • Tuinhuisjes
  • Schuren

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van locaties waar een wespennest gebouwd kan worden.

Een voltooid wespennest heeft een doorsnede van 20 tot 40 cm. Een standaard nest is rond van vorm, maar afhankelijk van de plek van het nest, kan de vorm afwijken.

Wanneer je eenmaal een wespennest hebt gevonden, is het belangrijk om rustig te blijven en afstand te bewaren. Zorg ervoor dat kinderen en huisdieren niet in de buurt van het nest kunnen komen.

Hoe kan een wespennest worden verwijderd?

Het verwijderen van een wespennest is geen simpele klus. Het kan bovendien ook erg gevaarlijk zijn. Wespen zullen hun huis met hand en tand verdedigen. Zelfs met de inzet van een insectenbom kun je er niet zeker van zijn dat alle wespen dood zijn.

Zonder speciale, beschermende kleding ben je onbeschermd tegen wespensteken. Een wespensteek is erg pijnlijk. Wanneer je allergisch bent voor wespen, dan kan een steek ernstige gevolgen hebben.

Er zijn verschillende middelen voor het bestrijden van wespen verkrijgbaar. Deze middelen zijn echter bedoeld om de wespenpopulatie onder controle te houden. Het gif, dat voor het ingang van het nest wordt geplaatst, zorgt voor minder wespen en houdt de wespen weg. Deze middelen verwijderen echter niet het volledige nest.

Indien het noodzakelijk is om het volledige nest te verwijderen, dan is het aan te raden om gebruik te maken van professionele diensten.