Ovenvisjes

Ook familie van de zilvervisjes, de ovenvisjes, kunnen een ware plaag vormen. Deze komen minder voor binnen huishoudens, maar meer in restaurants of andere horecagelegenheden. De zilvervisjes en ovenvisjes vallen allebei onder de groep franjestaarten. De ovenvisjes richten meer schade aan dan hun familie. Ovenvisjes profiteren maar al te graag van onze voeding en verspreiden middels deze voeding hun bacteriën.  Daarnaast beschadigen de ovenvisjes net als de zilvervisjes verpakkingen, boeken, tijdschriften en kranten of synthetisch materiaal zoals kleding. Hieronder bespreken we de kenmerken van ovenvisjes en geven we tips hoe ovenvisjes te bestrijden of te voorkomen. Veel van deze kenmerken of maatregelen zijn hetzelfde als de hierboven besproken kenmerken en maatregelen.

Signalen van aanwezigheid ovenvisjes

  • Schuilplaats: De ovenvisjes bevinden zich vooral op warme en niet te droge plaatsen, waar voldoende voeding aanwezig is, zoals in restaurants, bakkerijen of in de buurt van de waterleidingen. Het ovenvisje dankt zijn naam dan ook aan de oven, omdat ze graag rondom ovens of rondom een verwarming of ketel zitten. Ovenvisje gedijen vooral bij een temperatuur van 37 graden. Ovenvisjes leggen hun eieren in groepjes en vaak in kieren of schuren.
  • Structuur: Het ovenvisje is ook ongeveer één centimeter lang en heeft fijne schubben. Het ovenvisje is iets donkerder dan het zilvervisje en bevat spikkels. Bovendien bevat het ovenvisje wat meer haartjes dan het zilvervisjes en heeft deze wat langere antennes en draden aan de staart. Daarnaast bevatten ovenvisjes zes poten. Ovenvisjes kunnen ongeveer twee jaar oud worden. Een ander kenmerk van ovenvisjes is dat dit ongedierte zich voortbeweegt middels slangachtige bewegingen.
  • Schade aan voeding en kleding: Evenals bij zilvervisjes het geval is, zorgen ovenvisjes vooral voor schade aan boeken, karton, schilderijen, behang, papieren of synthetisch materiaal zoals kleding.

Maatregelen om ovenvisjes te voorkomen en te bestrijden

Ovenvisjes kunnen op eenzelfde manier worden bestreden als de zilvervisjes. Wij adviseren de hierboven genoemde tips in acht te nemen en willen we de volgende punten nog extra benadrukken. Zorg voor een zo laag mogelijke temperatuur in ruimtes waar een hoge temperatuur geen must is. Ovenvisjes gedijen het best op een plek waar de temperatuur tussen de 32 en 38 graden is. Om deze reden bevinden ze zich vaak in keukens of andere verwarmde ruimtes. Een andere maatregelen die belangrijk is bij het bestrijden van ovenvisjes is het ervoor te zorgen dat naden en kieren goed gedicht worden. Hierdoor kan het ongedierte zich namelijk moeilijk nestelen of voortplanten en worden dientengevolge bacteriën minder verspreid. Ook bij dit ongedierte geldt dat wanneer deze in grote aantallen aanwezig zijn, het handig is om een in ongediertebestrijding gespecialiseerd bedrijf te raadplegen.