Zilvervisjes

Ook zilvervisjes zijn een bekend fenomeen in Nederland. Ze komen vooral voor op vochtige plekken, zoals in de badkamer, keuken, een afvoerputje of een gootsteen. Vochtige plekken of broeierige omgevingen, waarde temperatuur ongeveer 25 graden is, zijn de ideale plek voor zilvervisjes, omdat hier de meeste schimmels te vinden zijn. Ook granen, lijm, papier en dode insecten zijn perfecte voeding voor de zilvervisjes. Hoewel zilvervisjes bijna niet schadelijk zijn voor de gezondheid, kunnen ze wel schade aanrichten aan verschillende materialen, zoals kleding of boeken. Bovendien kunnen zilvervisjes voedsel beschadigen. Alleen wanneer zilvervisjes in groten getale aanwezig zijn, kunnen deze een bacterie overbrengen, die een allergische reactie. zoals een loopneus of prikkelende en tranende ogen, kunnen veroorzaken. Hieronder bespreken we allereerst hoe zilvervisjes herkend kunnen worden. Vervolgens worden er tips gegeven hoe deze het best bestreden kunnen worden.

Signalen van aanwezigheid zilvervisjes

 • Structuur: De zilvervisjes zijn allereerst te herkennen aan hun fijne structuur. Ze lijken namelijk erg op papiervisjes en zijn zilverachtig grijs, bevatten twee antennes op hun hoofd, hebben stekels aan de achterkant en zijn ongeveer één centimeter lang. Verder bevatten de zilvervisjes geen vleugels.
 • Plaats: Zoals hierboven al aangegeven, komen zilvervisjes alleen voor in vochtige, niet te warme ruimtes zoals de keuken, badkamer, kelder of het toilet. Zilvervisjes komen vaak op plekken af waar het vochtig is door de aanwezigheid van water of lekkages. Bovendien trekken schimmels zilvervisjes aan.
 • Geur en voeding: Zilvervisjes voeden zich met zetmeel, papier, behang en voedselafval. Wanneer de voedselvoorraad anders ruikt of wanneer er verpakkingen, boeken of magazines zijn aangevreten, kan dit duiden op de aanwezigheid van zilvervisjes.
 • Schade aan kleding: Wanneer er heel veel zilvervisjes aanwezig zijn, kunnen deze schade veroorzaken aan katoenen kleding. Deze schade kan herkend worden door kleine gaatjes in kledingstukken.

Maatregelen om zilvervisjes te voorkomen en te bestrijden

Zilvervissen zoeken graag donkere en beschutte plekken en bevinden zich dan ook vaak in kieren, naden, stopcontacten of achter plinten. Zonder bestrijding van de zilvervisjes, gaan deze niet weg. Hieronder volgen een aantal adviezen om de zilvervisjes zo goed mogelijk te verwijderen:

 1. Zilvervisjes zijn erg gevoelig voor een lage luchtvochtigheid. Wanneer de luchtvochtigheid lager is dan 50%, kunnen de zilvervisjes nagenoeg niet overleven.
 2. Een andere manier om zilvervisjes te bestrijden is de ruimtes waar ze zich bevinden, af te sluiten.
 3. Zorg ervoor dat er voldoende luchtcirculatie in huis is, zodat er geen condensvorming kan ontstaan. Een tip hiervoor is ventilatieroosters aan te brengen.
 4. Wanneer de temperatuur onder de 22 graden in huis is, kunnen zilvervisjes zich moeilijker voort planten en gaan deze sneller dood.
 5. Pak altijd de bron van de hoge luchtvochtigheid aan. Een reden voor een hoge luchtvochtigheid kunnen lekkages zijn. Check dus altijd goed aansluitingen van kranen en wastafels en repareer deze direct als deze kapot zijn. Dit geldt ook wanneer muren veel vocht bevatten. Zorg dan voor een extra coating, zodat er geen schimmels op binnenmuren of plafonds bestreden worden.
 6. Verwijder de voeding van zilvervisjes. De voedselbron van dit ongedierte aanpakken, is een andere methode om ze te bestrijden. Verwijder dus verpakkingen van karton en vervang deze bijvoorbeeld voor kunststof of plastic verpakkingen. Hiermee wordt een belangrijke voedselbron van zilvervisjes verwijderd. Bovendien wordt de inhoud van de bakken beschermd tegen het ongedierte. Geef ook aandacht aan bedorven voedsel, magazines of kranten en zorgt dat deze opgeborgen worden of weggegooid worden. Ook behang vergt aandacht. Zorg ervoor dat het behang strak op de muur wordt aangebracht, zodat zilvervisjes niet achter de losse delen en het plaksel kunnen zitten.
 7. Een andere manier om zilvervisjes te bestrijden is om bepaalde geuren tentoon te spreiden waar het ongedierte niet tegen kan. Zo hebben zilvervisjes een hekel aan peper en de sterke geur van laurierblad.
 8. Een andere optie is om de zilvervisjes zelf te vangen middels een duurzame en milieuvriendelijke oplossing zoals een lokdoosje of en plintval.
 9. Wanneer zilvervisjes in grote aantallen aanwezig zijn en ook buren er last van hebben, is het een tip om een gerenommeerd bedrijf in te schakelen. Professionals kunnen goed helpen bij het verwijderen van dit ongedierte.